Air India verlengt met Booz & Company en Accenture

27 maart 2010 Consultancy.nl

Tijdens een internationale luchtvaartconferentie heeft de CEO van Air India bekendgemaakt dat de nationale luchtvaartmaatschappij zijn partnerschap met Booz & Company (strategiediensten) en Accenture (postfusie-integratie) heeft verlengd. De plannen die door McKinsey & Company (HR advisering) en Rothschild (herstructureringsadvies) zijn afgewezen.

Booz & Company

Air India, India’s straatarme nationale luchtvaartmaatschappij, heeft Booz & Company in oktober 2009 aangesteld om zijn strategie te herzien en kostenbesparende en omzetvergrotende kansen aan te geven. In november 2009 stelde het adviesbureau minstens 70 kostenbesparende en omzetvergrotende initiatieven voor die, volgens de business case, tot €760 miljoen kunnen genereren voor Air India in de komende 18 maanden.
 
Air India had Booz & Company in januari een ultimatum gegeven om zijn tarieven te verlagen. Daarnaast vond de luchtvaartmaatschappij dat de tarieven direct moesten worden gekoppeld aan de kostenbesparingen die zullen voortkomen uit de implementatie van hun suggesties. Air India CEO Arvind Jadhay stelde dat, nadat Booz & Company akkoord ging met het verlagen van zijn tarieven, de samenwerking is verlengd. Beide partijen wilden niet reageren.

Booz & Company zal vanaf maart starten met de implementatie van de initiatieven. De focus zal voorlopig liggen bij het opzetten van de projectorganisatie en governance-structuur, het prioriteren van de initiatieven in golven, het verfijnen van de business case en het creëren van een implementatiestappenplan.

Afgewezen voorstellen van McKinsey en Rothschild

Jadhay meldde ook dat de luchtvaartmaatschappij de voorstellen van strategieadviseur McKinsey en turnaroundspecialist Rothschild heeft afgewezen. McKinsey was ingehuurd om de vaardigheden en deskundigheid van het werknemersbestand in te schatten en verbeteringen aan te geven. McKinsey stelde een trainingsprogramma voor met de doelstelling om de werknemers in lijn te brengen met de vraag van de huidige luchtvaartindustrie. McKinsey wilde geen commentaar geven. Rothschild was aangesteld om, in het kielzog van publieke druk, de door de staat bezeten financiën van het bedrijf te herstructureren.

Drie andere adviesbureaus om de operationele herstructurering te ondersteunen

Het bedrijf heeft daarbij aangekondigd dat het drie andere adviesbureaus heeft ingehuurd om de operationele herstructurering van zijn core business te ondersteunen. De bedrijven zijn de Amerikaanse luchtvaartadviseur Simat Helliesen and Eichner, Flugwerkzeuge Aviation Software GmbH uit Oostenrijk en het Texaanse technologiebedrijf Sabre Holding Corp. De centrale doelstelling van het consortium is te helpen bij het herzien van zijn marktaanwezigheid, het hervormen van zijn vluchtnetwerk en het besparen van brandstofkosten.

Meer Strategy nieuws