AT Kearney: Gasprijs stijgt komende 3 jaar met 40%

4 december 2011 Consultancy.nl

De groothandelsprijs van gas in Europa gaat met 30 tot 40% stijgen in de komende drie jaar. De stijging is een gevolg van groeiende consumptie en een periode van structurele tekorten in gasmarkten. Na 2015 dalen de prijzen weer doordat verschillende nieuwe installaties in gebruik zullen worden genomen in producerende landen, waardoor er meer aanbod op de markt komt. Dat blijkt uit een studie naar trends in de gasindustrie van A.T. Kearney.

Het onderzoek wijst uit dat een periode van overvloed van gas op de markt - gerelateerd aan de daling van de vraag door de financiële crisis van 2008 - zal eindigen. "De gasprijs zal tussen 30% à 40% toenemen in de komende drie jaren op de groothandelsmarkten" in Europa, zegt Laurent Dumarest, hoofd van de Franse tak van A.T. Kearney. "Vanaf 2015 zullen de prijzen weer licht dalen” omdat er volgens hem “significante nieuwe reserves beschikbaar zullen komen om aan de vragende behoeftes te voldoen".

De consultants hebben in het rapport ook gekeken naar het effect van kosten en marges in de industrie. Doordat kostenniveaus nog relatief hoog zullen zijn tot 2015, met name door de kosten van productie en transport, zal de bodemprijs van gas (€15 euro / MWh) worden bereikt in de periode tussen 2015 en 2020.

Meer Strategy nieuws