AT Kearney: grote consolidatie in mobiele sector

18 april 2010 Consultancy.nl

De Europese mobiele telefonie industrie zal naar verwachting een grote consolidatie in de waardeketen laten zien in de komende 2 tot 3 jaar. Dat is een van de belangrijkste conclusies in het rapport "European Mobile Observatory 2009" door management consulting adviesbureau A.T. Kearney. Het rapport over de mobiele telefoniesector is gemaakt in naaste samenwerking met 40 van de grootste operators in Europa.

Sleutelvondsten van het rapport zijn onder andere:

  • Met een totale omzet in 2008 van €178 miljard is mobiele telefonie een van Europa’s belangrijkste industrieën.
  • Mobielgebruik is sterk toegenomen: Europeanen bellen nu gemiddeld elke maand 126 minuten (116 minuten in 2007) en sturen 45 SMS’jes (9% hoger sinds 2007).
  • De mobiele telefonie-industrie maakt een substantiële toevoeging aan de Europese economie en genereert naar schatting 3.5 miljoen banen voor Europeanen:
  • Het BBP van mobiele operators is ongeveer €138 miljard (1% van het totale Europese BBP).
  • De directe contributie van mobiele operators aan publiek kapitaal is €44 miljard, plus ongeveer tweemaal zoveel indirecte contributie vanuit gestimuleerde economische activiteit.
  • Directe werkgelegenheid voor 610,000 Europeanen en gestimuleerde werkgelegenheid voor 2.9 miljoen Europeanen.
  • Mobiele breedband is gegroeid met 139% CAGR tussen 2006 en 2008, het aantal abonnees groeide van 2 miljoen naar 13 miljoen.
  • Het aantal smart phones is ook significant gegroeid, met een geschatte 32 miljoen in West Europa aan het eind van 2008 en een snelle groei gedurende 2009.
  • De mobiele telefonie-industrie zal naar verwachting sterk investeren in nieuwe technologieën en diensten, waarmee het wereldwijd ongeveer 25 miljoen nieuwe banen creëert in de komende 5 jaar, en de productiviteitswinsten van mobiele breedband kunnen het wereldwijde BBP met 3 tot 4% laten toenemen.

“De Europese telecommunicatie-industrie blijft lijden onder de economische recessie en de acute regelgevingdruk”, zei Mark Page, partner bij adviesbureau A.T. Kearney. “Sterke spelers beschermen echter hun cash flows en behouden de noodzakelijke financiële kracht om te investeren in next generation technologieën. Verdere consolidatie en innovatie in de waardeketen worden zeker verwacht wanneer de industrie terugkeert naar groei.”

Over het rapport

Het European Mobile Observatory 2009 rapport probeert een referentiepunt te leveren voor deelnemers in de mobiele telefonie-industrie, beleidsmakers en andere belanghebbenden met betrekking tot de staat van de industrie. Het jaarlijkse rapport bevat sleutelstatistieken en prestatie-indicators; de evolutie van de competitie; innovatie in nieuwe producten; diensten en technologieën en de contributie van de mobiele telefonie-industrie aan de sociaal-economische ontwikkeling.

Meer Strategy nieuws