A.T. Kearney: New York en London meest internationaal

22 september 2014 Consultancy.nl

New York, Londen en Parijs zijn ’s werelds meest internationale steden, concludeert een onderzoek van A.T. Kearney. Amsterdam staat op plek 26, dezelfde positie als twee jaar geleden.

Sinds 2008 meet management consultancybureau A.T. Kearney de ‘wereldwijde engagement’ van 84 steden binnen alle continenten. De waarde die aan een stad toegekend wordt is gebaseerd op 26 aspecten, gegroepeerd in 5 dimensies: bedrijvigheid, human capital, informatie-uitwisseling, culturele ervaring en politieke betrokkenheid.

De resultaten onthullen dat steden de afgelopen jaren steeds internationaler zijn geworden. Sinds het jaar waarin de index werd gelanceerd, zijn de scores voor steden verhoogd met gemiddeld 8%. Verder komen de lager gerangschikte steden langzaam maar zeker dichter bij de koplopers. Tegelijkertijd tonen de rankings ook dat het lastig is om in de topposities te geraken. Sinds 2008 hebben 23 steden de top 20 plekken bezet gehouden, met New York en Londen als leiders van de lijst in elke editie. Een overzicht van de top 20 meest internationale steden:

Top 20 Global Cities

Onder de 20 topsteden bevinden zich er zeven in Europa, zeven in de Pacifisch-Aziatische regio en zes in de Amerika’s. Caïro is de leidende stad in Afrika, dat ondanks de politieke en economische turbulentie in Egypte een zijn top 50 positie weet te behalen. Beijing (#8) komt voor de eerste keer de top 10 binnen, dankzij een verhoging in het aantal Fortune 500 bedrijven, internationale scholen, internet aansluitingen en musea. Argentinië’s hoofdstad Buenos Aires is de eerste Latijns-Amerikaanse stad in de top 20, gebaseerd op de kracht van zijn human capital en culterele scene. Istanbul maakte de grootste sprong, van 37e naar 28e. Boston en Zürich zijn de grootste dalers, met zes posities, respectievelijk van 15e naar 21e en van 25e naar 31e plek.

Top City per Dimension

Meer Strategy nieuws