A.T. Kearney: Voetbalcompetities bijna failliet

29 juli 2010 A.T. Kearney

Wanneer de Spaanse, Italiaanse en Britse voetbalclubs gewone bedrijven zouden zijn, dan waren ze binnen de twee jaar failliet. Tot die conclusie komt adviesbureau AT Kearney na een onderzoek van de voetbalcompetities in die landen. Uit het rapport Football Sustainability Study blijkt dat een aantal clubs in grote competities de volgende twee jaar ook effectief failliet zullen gaan.

Hoofdoorzaak zijn de disproportionele spelerssalarissen. Verder spenderen clubs veel meer aan spelers die ze kopen dan ze fondsen binnenkrijgen van spelers die worden verkocht.

Het huidige economische systeem moedigt overinvesteringen en het nemen van extreme risico’s aan  om zo veel mogelijk wedstrijden te winnen en gaat ver boven elke normale zin voor zakendoen. Zo stak de Russische zakentycoon Roman Abramovich al 1 miljard dollar in zijn club FC Chelsea, sinds die in 2003 zijn eigendom werd.

In totaal werden de voetbalcompetities in vijf landen onder de loep genomen.  De Duitse Bundesliga en de Franse competitie staan er iets beter voor.

AT Kearney dringt aan op een pan-Europese regelgeving, met gemeenschappelijke financiële controlemiddelen op nationaal en Europees niveau. Sommige competities moeten vooral hun infrastructuur verbeteren, investeren in jeugdscholen en meer media-inkomsten verwerven om het bankroet van een competitie te vermijden, die op zijn beurt voor een syteemcrisis kan zorgen.

Download hier het rapport!

Meer Strategy nieuws