AT Kearney: Wereldwijde overname markt koelt af

5 oktober 2012 Consultancy.nl

De eurozone crisis en de onzekere vooruitzichten voor de wereldeconomie hebben invloed op de M&A markt. In de eerste helft van 2012 daalde het aantal overnames met 10% ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van de M&A markt door strategy consultancy A.T. Kearney.
 
Sterke daling in deals
Nadat het aantal overnames de afgelopen twee jaar met 14% per jaar is gestegen en daarmee dichtbij het aantal overnames in recordjaar 2007 kwam, zakte de markt de eerste helft van 2012 in. Ook de waarde van transacties (‘deal value’) is met 26% ingezakt tot $823 miljard.
 
A.T. Kearney - Fusies & Overnames
 
Westen terughoudender
De daling in M&A activiteit is voornamelijk te wijten aan bedrijven uit de ‘gevestigde’ markten. Zij waren aanmerkelijk terughoudender op M&A gebied dan hun concurrenten uit opkomende economieën. Opvallend is dat fusie en overname activiteit tussen ontwikkelde en opkomende economieën ook fors is gedaald (-12%) - de afgelopen 10 jaar kende dit segment juist een jaarlijkse groei van 12% en groeide het twee keer zo sterk als de M&A-markt als geheel.
 
Herstel verwacht
Volgens A.T. Kearney zal de huidige neergang in de M&A- markt van korte duur zijn. De voorwaarden die nodig zijn voor een duurzame, sterke groei in het volume van fusies en overnames tussen ontwikkelingslanden en ontwikkelde economieën bestaan nog steeds. "Zodra de economische onzekerheid afneemt en de gretigheid van belangrijke opkomende landen om hervormingen door te voeren, groeit, verwachten we dat M&A-activiteiten weer aantrekken", aldus Jurgen van Weegen, Partner bij het strategy consulting kantoor.

Meer Strategy nieuws