Bain & Company adviseert directie van Yahoo

19 oktober 2008 WebWereld

Online gigant Yahoo heeft strategy consultancy Bain & Company een aantal maanden geleden ingehuurd om haar te helpen met een vernieuwde strategie en kostenbesparingen. De verwachting is dat Yahoo deze week op basis van de analyse van de consultants een nieuwe ronde saneringen zal bekendmaken.

Bain & Company consultants adviseren het bestuur

Met behulp van consultants van Bain & Company zoekt het internetbedrijf naar structurele oplossingen, die verder zouden gaan dan besparingen en ontslagen. Eerdere reorganisatieplannen leidden slechts tot een exodus van Yahoo-managers. Zo vertrok toen onder anderen Garlinghouse, de opsteller van de beruchte 'pindakaasmemo' van eind 2006 volgens welk Yahoo zich meer zou moeten concentreren op enkele hoofdactiviteiten.

Ontslagronde

Al wekenlang gonst het van de geruchten over een nieuwe ontslagronde bij Yahoo, sinds die van januari waarbij een geschatte 1000 medewerkers van slecht presterende onderdelen op straat zijn gezet. Volgens internetanalist Henry Blodget zouden er nu mogelijkerwijs 3.000 banen bij Yahoo op de tocht staan. De ontslagen zullen waarschijnlijk worden verspreid over alle afdelingen van Yahoo, dat 14.300 medewerkers heeft.

Recruiters eruit

Volgens de Amerikaanse zakenkrant zal Yahoo de kostenbesparingen en ontslagen morgen bekendmaken tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Sommige managers van Yahoo zou zijn gevraagd op welke onderdelen het bedrijf 15 procent kan bezuinigen, zo melden de bronnen van The Wall Street Journal. In de VS worden nauwelijks meer nieuwe mensen aangenomen, terwijl Yahoo ook al tientallen externe recruiters heeft afgedankt.

Dieptepunt

Analiste Marianne Wolk van de Susquehanna Financial Group denkt dat het gezien het huidige economische klimaat verstandig zou zijn als Yahoo 10 tot 15 procent zou besparen op de uitgaven. Volgens haar zou dit echter geen oplossing zijn voor de achterliggende problemen van het bedrijf.

Sinds de mislukte overnameplannen van Microsoft probeert Yahoo van alles om daling van de aandelenkoers te voorkomen. Maar ondanks ingrijpen in het managementteam en nieuwe producten blijft het vertrouwen van investeerders in het bedrijf teruglopen. Vorige week bereikt het aandeel Yahoo met 11,37 dollar een historisch dieptepunt sinds 2003.

Meer Strategy nieuws