Bain: snelle besluitvorming leidt tot hogere winst

2 november 2010 StrategyConsulting.nl

Uit onderzoek door Bain is gebleken dat bedrijven die snelle beslissingen maken, vier keer meer kans hebben ook de beste beslissingen te maken. Daarbovenop hebben zij die de beste beslissingen maken acht keer meer kans om uit te blinken bij de implementatie en uitvoering. 

Het onderzoek werd gehouden onder het topmanagement van 760 bedrijven. Beslissingen kunnen een bedrijf maken of breken, maar slechts 10% van de bedrijven stuurt het beslissingsproces effectief aan, volgens Paul Rogers, CEO van Bain & Company in het Verenigd Koninkrijk. 

‘Er is een sterke correlatie tussen effectieve beslissingneming en financiële prestaties’, zei hij. ‘Maar,’ voegt hij toe, ‘beslissingen snel nemen is net zo belangrijk als goede nemen.’ Rogers zegt dat beslissingen nemen een teamprestatie moet zijn, maar waarschuwt voor te grote teams. ‘Bain,’ zei hij verder, ‘heeft een “rule of seven” geïdentificeerd waarmee aangetoond wordt dat ieder persoon dat toegevoegd wordt aan een groep van zeven de effectiviteit van beslissingneming met 10% doet afnemen.’ Het is enigszins verwonderlijk dat Bain heeft ontdekt dat managers 50% van hun tijd of meer besteden aan vergaderingen, maar dat tweederde van de vergaderingen tot een einde moet komen voordat de deelnemers belangrijke beslissingen hebben genomen. Nog erger: 85% van de managers is ontevreden met de efficiëntie en effectiviteit van de vergaderingen bij hun bedrijf.

Het advies van Bain & Company: beoordeel de effectiviteit van vergaderingen, focus alleen op datgene wat ertoe doet en gebruik alleen goede beslissingnemers.

Meer Strategy nieuws