Bain: Roeiers meeste kans op topbaan na OS2012

7 augustus 2012 Consultancy.nl

Na een grootse sportcarrière hebben veel topsporters moeite met het vinden van een goede baan. Uit onderzoek van strategieadviesbureau Bain & Company blijkt dat van alle Olympische sporters, roeiers de grootste kans hebben om na hun sportcarrière in het bedrijfsleven succesvol te worden.

Ongeveer 8% van de Amerikaanse en Engelse roeiers die tussen 1972 en 2000 een Olympische medaille behaalden exceleerden daarna in het bedrijfsleven, en bekleedden topfuncties bij publieke organisaties, investment banks, advocatenkantoren en adviesbureaus, of begonnen een eigen bedrijf. In de studie werd een "topfunctie" gedefinieerd als een C-suite executive, bestuurslid, partner, managing director of hoger. De roeiers werden gevolgd door zwemmers en zeilers, waarvan ongeveer 1% in een vergelijkbare functie werkt of heeft gewerkt.

Volgens Bain-partner Patrick Manning zijn er meerdere redenen waarom roeiers meer kans op succes in het bedrijfsleven hebben dan andere sporters. "Om te beginnen hebben veel medaillewinnende roeiers aan elitecolleges en -universiteiten gestudeerd. Ten tweede is er, in tegenstelling tot andere sporten, een gebrek aan professionele roeimogelijkheden, waardoor roeiers gedwongen worden om andere carrières na te jagen. Verder vereist roeien intensief teamwork, hetgeen vaak betekent dat je persoonlijke glorie moet opofferen en je je moet aanpassen aan de stijl van anderen om een ultiem doel te bereiken."

Over de studie van Bain & Company
Bains studie richtte zich op de post-Olympische carrières van 840 Amerikaanse en Engelse medaillewinnaars in zeven sportdisciplines van de Olympische Zomerspelen: roeien, zwemmen, zeilen, basketbal, boksen, turnen en atletiek. Het onderzoek werd geleid door Bain-partner Patrick Manning, die zelf in het Amerikaanse roeiteam zat dat bij de Olympische Spelen van 1992 een zilveren medaille won.

Meer Strategy nieuws