Bain: Vraag naar diamanten stijgt jaarlijks 6 procent

20 januari 2012 Consultancy.nl

De groeiende welvaart in China en India leidt tot een scherpe stijging in de vraag naar diamanten. De Chinese en Indiase honger naar diamanten heeft een vraagstijging van meer dan 6% per jaar in de komende tien jaar tot gevolg. Hierdoor zal de omvang van de markt bijna verdubbelen. De sterke stijging van de vraag gaat veel sneller dan de voorraadgroei, zodat de diamantprijs naar verwachting significant zal toenemen. Tegelijkertijd wordt de diamantmarkt gedomineerd door een klein aantal partijen, met hoge marges en winst als gevolg. Dat blijkt uit het rapport “The Global Diamond Industry” van Bain & Company

Naast een analyse van de markt en toekomstige trends biedt het rapport een interessante introductie in de diamantmarkt, een overzicht van de belangrijkste historische ontwikkelingen en inzichten in de end-to-endwaardeketen. 

Hoge marktconcentratie
Door de hoge vraag zal de jaarlijkse productie in 2020 volgens Bain zijn toegenomen tot bijna 175 karaten en de piekproductie van 2007 passeren. Dertien nieuwe mijnen van vorige ontdekkingen kunnen tot 23 miljoen karaten extra opleveren aan het eind van dit decennium. Er worden echter geen nieuwe ontdekkingen verwacht in de nabije toekomst. Zorgpunt is dat de markt een hoge marktconcentratie heeft. Maar liefst 62% van de wereldwijde productie wordt geproduceerd door een beperkt aantal mijnen, met als gevolg dat de marges hoog zijn (EDITDA tussen 20% - 35%). 

Bain Diamonds

Diamant als investeringskanaal
Het concept van diamanten als potentiële investering is lang bediscussieerd, maar problemen met prijswaardering leidden ertoe dat het nooit als investeringsinstrument is gebruikt zoals andere kostbare metalen als goud en zilver. Volgens Bain kan de diamantindustrie investeerders aantrekken door de transparantie te vergroten: “De industrie moet dit probleem daadwerkelijk aanstippen en mechanismen ontwikkelen om diamanten beter te taxeren, en de transparantie rondom de taxatie van gepolijste diamanten vergroten”, zei Gerhard Prinsloo, partner van Bain in Moskou. Prinsloo voegde daaraan toe dat de industrie mechanismen zou moeten ontwikkelen om investeerders marktprijzen te laten betalen voor investeringsedelstenen. “Het model waarin 12000 tot 16000 verschillende prijspunten zijn zal waarschijnlijk moeten veranderen, als je de vraag naar investering wil stimuleren”, zei hij. 

Download het rapport The Global Diamond Industry

Andere bevindingen zijn onder andere:
- Een groeiende schaarste van hoog kwalitatieve gepolijste diamanten met een hoger karaat, dat wil zeggen met meer dan twee karaat, leidt tot een disproportionele omzetstijging in dit segment. Dit segment representeert ongeveer 5% van het volume van de diamantproductie, maar maakt 50% van de verkoopwaarde voor producenten uit. 
- Met een nog explicieter structureel tekort aan grotere diamanten zullen retailketens hun inkoopstrategie voor diamanten serieus moeten heroverwegen in de komende jaren. 
- Internet speelt een heel bescheiden rol als distributiekanaal voor gepolijste diamanten, maar wordt wel gebruikt als onderhandelingsmechanisme tegen retailers. Sommige detailhandelaars hebben zich al beziggehouden met diverse strategieën om de toekomstige toelevering van hoog kwalitatieve diamanten veilig te stellen.

Meer Strategy nieuws