BCG: Ziekenhuizen verdienen aan fouten van artsen

7 mei 2013 Consultancy.nl

Voor Amerikaanse ziekenhuizen is het gunstig als artsen fouten maken. Ze verdienen namelijk meer aan patiënten die extra behandelingen nodig hebben om de medische missers ongedaan te maken. Deze opmerkelijke bevinding komt uit een onderzoek van Boston Consulting Group in samenwerking met de medische faculteit van Harvard en Texas Health Resources. Opdrachtgever van de studie was het gerenommeerde zorgblad ‘The Journal of the American Medical Association’.
 
Het strategie adviesbureau bestudeerde de behandelingen en financiële afwikkeling van meer dan 34.000 patiënten binnen 12 Amerikaanse ziekenhuizen. Van alle operaties, kregen 1.820 (5,3%) patiënten te maken met één of meerdere complicaties, zoals bloedproppen, beroertes, infecties, septische shocks, longontstekingen of hartstilstanden.
 
Ziekenhuis vergoeding
De vergoeding die ziekenhuizen ontvangen is in in de VS afhankelijk van de type verzekering. Wanneer een particulier verzekerd persoon wordt  behandeld, krijgen ziekenhuizen gemiddeld $17,000 aan vergoeding. Wanneer er zich echter complicaties voordoen stijgt de gemiddelde omzet naar $56,000, een stijging van 330%. Voor Medicare** patiënten is dit bedrag aanzienlijk lager. Een complicatie-vrije behandeling levert $1,800 op, met complicaties stijgt dit bedrag naar $3,600, wat neerkomt op een 190% hogere marge. Belangrijkste redenen voor de hogere marges zijn de stijging van het aantal nachten in het ziekenhuis, een activiteit waar hoge marges op zitten.

Ziekenhuizen verdienen te veel aan fouten van artsen
 
Hervorming
In het rapport stellen de consultants niet dat complicaties expres veroorzaakt worden. Echter, zij onderstrepen wel dat er een “absolute behoefte is aan een betalingshervorming” in de zorgmarkt. “Ziekenhuizen verdienen meer naarmate een particulier verzekerde- of Medicare patiënt langer verblijft” zegt Barry Rosenberg, partner in BCG’s zorg praktijk. “Als gevolg hiervan kunnen ziekenhuizen minder snel geneigd zijn om stappen te ondernemen om operatieve complicaties te verminderen”. De financiële verhouding tussen verzekeraars en ziekenhuizen is dan ook dubieus volgens Rosenberg. “Verzekeraars belonen ziekenhuizen wanneer er complicaties optreden. Dit is niet de stimulans die je binnen het zorgstelsel wilt hebben”.
 
Kwaliteit
Een andere bevinding is dat ziekenhuizen worden beloond voor kwantiteit van behandelingen, en niet voor de kwaliteit ervan. “Het is al jaren bekend dat ziekenhuizen niet beloond worden voor kwaliteit maar tot op heden was het niet duidelijk hoe groot het gat was tussen kwaliteit en financiële vergoeding. De resultaten geven overheden wereldwijd in ieder geval een sterke hint: hervorm de financiële structuur van zorgmarkten en breng deze in lijn met de moderne klantbehoeften van deze tijd” zegt Atul Gawande, mede-onderzoeker en professor bij Harvard.
 
* Texas Health Resources is een grote groep samenwerkende non-profit ziekenhuizen in Texas.

** Medicare is een sociaal verzekeringsprogramma van de Amerikaanse federale overheid dat instaat voor toegang tot gezondheidsverzekering voor 65+ Amerikanen en jongere mensen met een handicap of een terminale nierziekte. In 2012 kwamen zo’n 50 miljoen mensen in aanmerking voor het verzekeringsprogramma. Medicare zorgt voor ongeveer de helft van de gezondheidszorgkosten.

Meer Strategy nieuws