Boek: De Consultancymethode voor strategie adviseurs

14 november 2011 Consultancy.nl

Marc Baaij, ex-BCG strategie consultant en tegewoordig hoofddocent Strategisch Management aan de RSM, heeft het boek 'De Consultancymethode: Van Probleem tot Oplossing' uitgebracht. Het boek biedt concrete handvaten voor consultants, managers en bestuurders om complexe (strategische) vraagstukken logisch te structureren en doeltreffend te beantwoorden. Daarnaast geeft het boek op een toegankelijke manier inzicht in de verschillende methoden en technieken die strategy consultants gebruiken, zoals onder meer het concurrentiekrachtenraamwerk, GE-McKinsey-matrix, profitpools, bubble charts en kostencurve analyses.

Naast zijn eigen ervaring bij BCG, hebben verschillende topmanagement consultants input gegeven op het boek, o.a. Jochem Moerkerken (Partner bij Bain & Company en ex-Roland Berger Partner), Otto Waterlander (Booz & Company Partner) en Sebastiaan Vaessen (Principal bij Bain & Company).

In zijn voorwoord vertelt Marc Baaij over zijn doelstelling van het boek: "Mijn beoogde bijdrage is om door mijn wijze van beschrijven, visualiseren en illustreren de methode voor een breder publiek toegankelijk te maken". In die opzet is de auteur volgens Consultancy.nl geslaagd - De consultancymethode kan worden beschouwd als een 'must-read' voor (toekomstige) strategie consultants en managers die interesse hebben in de aanpak van strategische adviseurs.

Gebaseerd op Minto Pyramid Principle
Het boek van Baaij baseert zich in grote lijnen op de klassieker 'The Minto Pyramid Principle' van Barbara Minto, voormalig adviseur van McKinsey & Company (na haar MBA van Harvard Business School werkte zij eind jaren '60 en begin jaren '70 als de eerste vrouwelijke consultant voor McKinsey). Waar Minto's boek zich met name richt op probleemoplossingsmethodes en effectief schrijven, zoomt 'De Consultancymethode' vooral in op het onderdeel 'problem-solving'.

5W Consultancymethode raamwerk
Het problem-solving raamwerk van Baaij bestaat uit twee delen: definitie van het probleem en ontwikkeling van de beste oplossing. De consultancymethode gaat vervolgens uit van vijf vragen die de probleemeigenaar van het probleem naar de oplossing brengen. Omdat alle vragen met de letter 'W' beginnen, heet de methode de 5W-consultancymethode.

5W Consultancy Methode

De methode is volgens Marc Baiij "een bewezen succesvolle methode om complexe problemen op te lossen en dito kansen te benutten". Ondanks dat de gerenommeerde strategy kantoren hun eigen benadering hebben, zijn de pijlers van hun methode in essentie gebaseerd op dezelfde kernprincipes: sequential analysis, issue analysis, het piramideprincipe en deductie en abductie. Deze principes vormen de basis voor het logisch structureren en het analyseren van problemen en het identificeren van optimale oplossingen.

Basis van RSM opleiding 'The Strategy Consultants Approach'
Het boek vormt de basis voor de opleiding 'The Strategy Consultants Approach' die de RSM 2x-3x per jaar organiseert.  

Over de auteur - Marc Baaij
Dr. Marc Baaij is associate professor Strategisch Management aan de Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit en verzorgt voor managers en professionals trainingen over de methode en technieken van de toonaangevende (internationale) managementconsultancies. Baaij heeft tussen 1998 en 2003 gewerkt voor The Boston Consulting Group (BCG) en daarvoor ruim 7 jaar bij IBM in Marketing en Sales.

Meer Strategy nieuws