Boer & Croon: Kloof tussen managers en werknemers

14 september 2011 Consultancy.nl

Leidinggevenden uit generatie X (1960-1975) hebben weinig feeling met de jongere generatie werknemers die zij aan moet sturen. Organisaties die de ontwikkeling van deze generatie leiders daar niet op aanpassen, verliezen als eerste de ‘war for talent’. Dat blijkt uit onderzoek van Boer & Croon en de Rijks Universiteit Groningen onder ruim 100 topmanagers.

Hedendaagse topmanagers vallen onder te verdelen in Babyboomers (1945-1960) en generatie X (1960-1975). Babyboomers, die de aankomende jaren massaal de arbeidsmarkt zullen verlaten, kunnen het beste omgaan met de nieuwe generatie werknemers, generatie Y (1975-1990). De vertrekkende leiders zijn veel beter bekend met de sociale aspecten van jonge werknemers. Het is echter generatie X die generatie Y in zijn geheel moet aansturen. En generatie X herkent zich minder in belangrijke aspecten voor jongeren, zoals maatschappelijke verantwoordelijkheid en een goede werk privébalans.

Toekomstig leiderschap
Volgens de ruim 100 ondervraagde topmanagers uit het netwerk van Boer en Croon zijn huidige leiders visionair, resultaatgericht en hiërarchisch. Dit in tegenstelling tot toekomstige leiders, die inspirerend, verbindend en visionair moeten zijn. Toekomstige leiders moeten in het bijzonder om kunnen gaan met systemen van radicale transparantie, generatieconflicten en de steeds sterker toenemende invloed van de omgeving en samenleving.

War for talent
Opmerkelijk is dat vrijwel een derde van de ondervraagden niet stilstaat bij de verschillen in karakteristieken van oude en nieuwe leiders. “Veel organisaties denken dat leiderschapskarakteristieken universeel zijn, maar wanneer ze de ontwikkeling van hun talenten niet aanpassen aan de eisen van generaties, verliezen zij vrijwel direct de ‘war for talent’. En dat brengt grote gevolgen met zich mee”, aldus Boudijn Driesen, partner Boer & Croon Management. “Voor goede ‘future leadership’ moeten organisaties nu luisteren naar de talenten van generatie Y.”

Over Boer & Croon
Boer & Croon staat voor hoogwaardige dienstverlening op het gebied van consulting, corporate finance en management. De groep telt ongeveer 450 ervaren consultants, managers en stafmedewerkers.

Meer Strategy nieuws