Booz: Nederland in top 5 informatica landen wereldwijd

13 mei 2013 Consultancy.nl

Binnen de informatica markt is Finland wereldwijd marktleider, gevolgd door Singapore. Nederland heeft een vierde notering in de lijst, waar het vorig jaar nog een 6e plek had. Zweden stond vorig jaar op de eerste plaats, maar moet nu genoegen nemen met de 3e plek. Dit blijkt uit het rapport ‘The Networked Readiness Index 2013’ van adviesbureau Booz & Company. De uitslagen kwamen mede tot stand met het World Economic Forum, Insead en Cornell.
 
De adviseurs concluderen dat westerse landen zich qua infrastructuur het beste lenen voor informatica en dat informatica daar het beste wordt benut. Volgens de consultants lopen deze economieën dan ook voor op het gebied van IT ten opzichte van andere landen. Zo staan naast Finland, Zweden en Nederland ook Noorwegen, Zwitserland, Groot-Brittannië, Denemarken en de Verenigde Staten in de Top 10. Innovatie en ontwikkelingen op digitaal gebied komen in de opkomende markten minder tot hun recht door de zwakkere ecosystemen, waardoor deze landen achterlopen op de rest. Zie hieronder alle globale scores van alle landen.
 
Networked Readiness Index Global
 
Europa
De informatica markt in Europa wordt behoorlijk beïnvloed door de crisis, zo blijkt uit het rapport. “Er zijn duideliijke prestatieverschillen op te merken  tussen West-Europa en de meer zuidelijke landen” aldus de onderzoekers. “Politieke omstandigheden en een minder evenwichtige infrastructuur belemmeren in deze landen (i.e. Spanje, Portugal, Griekenland, Italië) de economische groei binnen de informaticamarkt”.
 
Nederland
De Nederlandse ICT infrastructuur scoort structureel hoog op alle onderzochte ICT dimensies. Enige uitzondering is de pijler ‘Affordability’. Dit heeft te maken met het feit dat IT diensten duur zijn in verhouding met het gemiddelde inkomensniveau. Ook loopt de Nederlandse overheid nog achter met de toepassing van ICT.
 
Networked Readiness Index NL
 
Networked Readiness Index
Vier pijlers bepalen hoe rijp een land is op het gebied van informatietechnologie/ICT. Dit wordt weergegeven in de zogenaamde Networked Readiness Index.
 

Booz - Networked Readiness Index

Meer Strategy nieuws