Booz: Overgenomen ziekenhuizen presteren slechter

26 maart 2013 Consultancy.nl

Ziekenhuizen die worden overgenomen presteren in de meeste gevallen financieel slechter dan hun lotgenoten. Althans, in de VS. Dat concludeert Booz & Company op basis van een analyse van 219 fusies en overnames in de ziekenhuisbranche tussen 1998 and 2008.
 
Booz - Overgenomen Ziekenhuizen
 
De consultants van het strategie adviesbureau analyseerden het bedrijfsresultaat en de marges van ziekenhuizen gedurende een periode van 5 jaar – twee jaar ervoor, één jaar gedurende en twee jaar na de transactie. Het rapport toont aan dat de meeste deals hun financiële verwachtingen niet kunnen waarmaken. Slechts 41% van de overgenomen ziekenhuizen deed het beter dan hun naaste concurrenten – ziekenhuizen die gelijk waren qua eigendomstype, grootte van de faciliteiten, regionale locatie en belastingstatus. Nog opvallender is dat 1 op de 5 overgenomen ziekenhuizen (18%) van een positieve marge voor de overname naar een negatieve marge gingen twee jaar na de deal.
 
Booz - Ziekenhuis M&A
 
M&A in ziekenhuisbranche fundamenteel anders
In het rapport ‘Succeeding in Hospital & Health Systems M&A’ komt Booz & Company tot een andere interessante conclusie. De analyse laat zien dat de 'drivers' van fusies en overnames in de ziekenhuissector verschillen van die in overige branches. Zo hebben standaard markt-gerelateerde variabelen – zoals gelijke belastingstatus, geografische nabijheid, marktconcentratie – geen aantoonbare impact op het succes van een transactie. In overige sectoren is dit in grote lijnen wel het geval. Ook operationele variabelen – zoals het aantal bedden, bezettingsgraad, en verblijfsduur – hebben voor een deal binnen de ziekenhuizensector geen duidelijke relatie met financieel resultaat.

Meer Strategy nieuws