Boston Consulting Group: Talent bepalend voor succes

14 oktober 2010 ManagersOnline

Nu de recessie ten einde loopt zijn talentmanagement, leiderschapsontwikkeling, werknemerbetrokkenheid en strategische personeelsplanning belangrijker dan ooit om de komende jaren succesvol te zijn. Volgens het onderzoek "Creating People Advantage 2010: How Companies can Adapt their HR Practices for Volatile Times" van The Boston Consulting Group (BCG) en de World Federation of People Management Associations zijn de meeste ondernemingen hier nog niet op voorbereid.

Download hier het BCG rapport Creating People Advantage 2010.

Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 5.500 HR-managers in 109 landen. Goed presterende ondernemingen blijken heel anders om te gaan met personeelskwesties dan minder goed presterende. Goed presterende bedrijven stellen niet alleen meer middelen beschikbaar aan HR, maar richten de afdeling helemaal opnieuw in.

Naderend tekort aan leiders

Waar goed presterende ondernemingen met name in uitblinken is dat ze meer moeite doen om de prestaties van het personeel te meten, HR te transformeren tot strategische partner en om zichzelf te profileren als goede werkgevers. Ook besteden ze meer aandacht aan leiderschapsontwikkeling: ze werven circa de helft van hun topmanagers intern. Van de slechter presterende ondernemingen doet slechts dertien procent dat. Die interne talentpools zullen alleen maar belangrijker worden stellen de onderzoekers, aangezien er tussen 2020 en 2030 een tekort aan leiderschapstalent zal ontstaan. Volgens ander onderzoek van Boston Consulting Group en de World Economic Forum ontstaat er in dezelfde periode een tekort aan talent in IT, bouw, gezondheidszorg, toerisme, financiële dienstverlening, handel, transport, communicatie en openbaar bestuur.

Flexibiliteit

Nog een verschil dat uit het onderzoek naar voren kwam is dat slechter presterende ondernemingen nog steeds personeel afstoten en goed presterende zich eerder richten op flexibiliteit. Gestroomlijnde processen en minder hiërarchie zijn effectiever in economisch moeilijke tijden dan ontslagen en overwerk en opleidingen afschaffen.
Middenmanagement is essentieel

Geen van deze maatregelen kan echter succesvol zijn zonder de inzet van het middenmanagement. De midden managers zijn essentieel voor werknemerbetrokkenheid, het overdragen van de waarden van de onderneming en het soepele verloop van de dagelijkse werkprocessen. Om dit zo optimaal mogelijk te bewerkstelligen moeten ze meer verantwoordelijkheden krijgen, opgeleid worden voor die extra taken en meer betrokken worden bij de strategische beslissingen.

 

Meer Strategy nieuws