Deloitte Consulting & Roland Berger fusie afgeblazen

21 november 2010 Consultancy.nl

De aankondiging op vrijdag dat Deloitte akkoord is gegaan met de overname van Roland Berger heeft de (strategie) adviesbranche doen schudden. Terwijl de deal zo goed als gesloten leek, is de overname door Roland Berger Partners afgeblazen.

De onverwachte zet volgde op nieuwe interne financiële investeringen, waardoor de partners hun strategie 360 graden hebben gewijzigd en alsnog voor onafhankelijkheid hebben gekozen.

Roland Berger Partners kiezen voor onafhankelijkheid

“De geplande fusie met de adviessector van Deloitte is geschiedenis”, zei een partner van Roland Berger op zaterdagavond in Frankfurt. Op zaterdag presenteerde Martin Wittig, de CEO van Roland Berger, de details van de acquisitie aan 170 Roland Berger partners. Tijdens de bijeenkomst vond een onverwachte wending plaats: Roland Berger, de oprichter van het bedrijf en nu 73 jaar, zegde toe nog eens €50 tot €80 miljoen in het bedrijf te investeren. Hierop keerden de partners zich tegen de fusieplannen en kwamen overeen om zelf ook een extra €100 miljoen te investeren. Nadat de nieuwe informatie boven kwam drijven wijzigden Burkhard Schwenker (hoofd van de raad van commissarissen) en Martin Wittig hun strategie en ondersteunden de koers van onafhankelijkheid.

In een korte reactie stelde een woordvoerder van Deloitte: “Na een uitgebreide evaluatie van de mogelijkheden hebben beide bedrijven afgelopen nacht besloten de onderhandelingen te staken.” Deloitte Nederland heeft tot dusver geen toelichting gegeven op de afgeblazen deal.

Motivering achter potentiële verkoop

De afgelopen uren is meer informatie naar buiten gekomen over de beweegredenen van Roland Berger om met andere adviesbureaus te gaan praten. Ten eerste hebben de partners van Roland Berger een schuld van ongeveer €150 miljoen. Enkele maanden geleden werd reeds ontdekt dat de partners achter liepen bij hun aflossing aan Deutsche Bank en dat Roland Berger zelf een flink deel van de lening heeft moeten overnemen. Vanuit een financiële positie had Roland Berger meer kapitaal nodig, waardoor het partnerteam besloot zich open te stellen voor biedingen. Ten tweede had Roland Berger een grote kapitaalinvestering nodig om nieuwe markten te betreden, in het bijzonder buiten Europa. Omdat het kapitaal niet intern kon worden vergaard, zocht het bedrijf voor externe investeerders.

Roland Berger Deloitte Strategy Consultants - grootste strategy speler ter wereld

De NewCo – die Roland Berger Deloitte Strategy Consultants zou gaan heten – zou ’s werelds grootste strategiebedrijf (qua omzet) worden, concurrenten Boston Consulting Group, Bain & Company en Booz & Company voorbij zijn gestreefd en zou een serieuze bedreiging worden voor McKinsey & Company. Deloitte zou haar strategy consulting omzet zien groeien tot €2.89 miljard, meer dan de huidige €2.72 miljard van McKinsey. Een overzicht van het huidige strategy consulting landschap (o.b.v. meest recente data).

Strategy Consulting Landschap

 

Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat Booz & Company en A.T. Kearney plannen hadden om te fuseren. Na een uitgebreide due diligence en business case hebben beide strategy consultants alsnog besloten om de fusiegesprekken te staken. De kantoren waren tot de conclusie gekomen dat ze hun ambities beter kunnen verwezenlijken als ze afzonderlijk blijven opereren.

 

Meer Strategy nieuws