Het innovatie geheim achter de sterke Duitse economie

4 maart 2013 Consultancy.nl

 

De laatste vijf jaar heeft de Duitse economie de economieën van diverse andere grote westerse landen overtroffen. Als gevolg daarvan is Duitsland uitgegroeid tot de groeimotor binnen de Europese Unie. Zelfs in de laatste jaren, waar de meeste economieën zware tijden beleefden door de economische crisis, liet de Duitse economie sterke resultaten zien. Zo laat de Duitse economie bijvoorbeeld een hogere productieoutput zien dan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met respectievelijk 20 en 10 procentpunten meer. Waarom presteren onze oosterburen zo goed? Volgens een recent onderzoek door het Duitse adviesbureau Management Engineers is het  sleutelwoord innovatie: De Duitse economie is een toonaangevende innovatiemachine geworden.
 
Management Engineers - Production Index
 
Innovatie
Het onderzoek van de consultants geeft een aantal redenen voor de hogere productiviteit, maar innovatie blijkt de belangrijkste factor. Een vergelijking van R&D uitgaven versus BBP groei laat zien dat landen die meer uitgeven aan R&D een hogere groeiratio hebben. Duitsland bijvoorbeeld gaf tussen 2006 en 2011 gemiddeld 2,8% van het BBP uit aan R&D, significant meer dan de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor behaalde Duitsland een grotere BBP groei.
 
Management Engineers - Innovation Expenditure
 
Patentaanvragen
De consultants benadrukken dat het innovatievoordeel van Duitsland niet in de laatste 5 jaar is ontstaan. Terugkijkend naar de laatste 20 jaar heeft Duitsland consistent een ambitieuze innovatie strategie gevolgt in vergelijking met andere grote westerse economieën. Het aantal geregistreerde patenten per hoofd van de bevolking laat dit goed zien.
 
Management Engineers - Patents per Capita
 
Groene productiemachine
Een andere grote reden voor Duitsland’s succes laat een eerder onderzoek door Roland Berger zien. Volgens dat onderzoek heeft Duitsland haar economie omgevormd tot een groene productiemachine. Duitsland verdient jaarlijks circa €300 miljard aan duurzame producten en diensten - het land neemt daarmee 15% van de wereldwijde omzet aan “clean tech” voor zijn rekening, en is wereldwijd marktleider in duurzame industrie. De clean tech-sector verschaft inmiddels aan ruim 1,4 miljoen mensen een baan. (Duitsland heeft circa 44 miljoen arbeidsplaatsen).

 

Meer Strategy nieuws