McKinsey: een derde van bedrijven nog in crisis

25 september 2009 Consultancy.nl

Een derde van de bedrijven zit nog in een crisis, 1 jaar na het instorten van Lehman Brothers Holdings Inc. en de meeste bedrijven zijn nog steeds aan het bezuinigen, volgens een onderzoek van strategie adviesbureau McKinsey.

“Een jaar nadat het wereldwijde economische systeem bijna instortte zijn veel bedrijven eindelijk op weg om de winsten te vergroten, maar bijna even veel bedrijven verwachten dat de winsten blijven dalen”, zei het adviesbureau in een verslag. “Executives wijzen er ook op dat hun economische hoop fragiel blijft.”

Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke zei in een toespraak afgelopen week dat de ergste recessie in de VS sinds de jaren ’30 waarschijnlijk is geëindigd, maar waarschuwde dat de groei waarschijnlijk nog niet zo groot zal zijn dat de werkloosheidscijfers snel zullen teruglopen.

Volgens de Merril Lynch Global Broad Market corporate bond index was de return on investment van obligaties rond de 13% afgelopen jaar . The MSCI World stock index is 22% gestegen. Minder dan 10% van de ondervraagden verwacht dat de verkopen zullen dalen doordat consumenten of bedrijven geen krediet kunnen krijgen, waren de bevindingen van McKinsey. Iets minder dan de helft verwacht hogere leenkosten in de komende 5 jaar.

Executives in China voorspellen, net als die in andere landen, de start van een wereldwijde terugslag, maar zijn behoorlijk positief over de Chinese economische vooruitzichten; 82% verwacht een hogere groei dit jaar, zei strategy consulting firma McKinsey.
 
Zorgen over handelsrestricties zijn verminderd in de afgelopen 6 maanden, blijkt uit het rapport. Bijna driekwart van de ondervraagde bedrijven verwacht in de komende 5 jaar een sterkere competitieve positie te hebben vergeleken met de situatie voor september 2008. Niettemin is 1 reden voor het competitieve voordeel de eliminatie van zwakkere bedrijven.
 
Het aantal wereldwijde wanbetalingen steeg naar 214 afgelopen week, bijna het viervoudige ten opzichte van de 57 in een vergelijkbare periode vorig jaar, aldus Standard & Poor’s afgelopen 11 september. McKinsey zei dat het van 1677 executives antwoord heeft gekregen uit alle regio’s en industrieën.

Trefwoorden:

McKinsey & Company, Lehman Brothers, economische crisis

Meer Strategy nieuws