McKinsey: opmars oliestaten onstuitbaar

29 september 2009 Financieel Dagblad

De opmars van staatsfondsen en andere beleggers uit Azië en oliestaten in onder meer het Midden-Oosten is onstuitbaar. Dat schrijft strategisch adviesbureau McKinsey in een recent rapport.

De investeerders zullen blijven profiteren van grote handelsoverschotten die landen uit deze regio's boeken op energie en andere exportproducten, meent het adviesbureau. 'In bijna elk economisch scenario dat wij hebben doorgerekend, groeit het vermogen van deze beleggers.'

Expansie gestuit

Het vermogen, dat wordt beheerd door hedgefondsen en private-equityhuizen, zal de komende jaren daarentegen nauwelijks toenemen. Hoewel deze beleggers in de jaren voor de crisis net als staatsfondsen een sterke groei doormaakten, wordt hun expansie wel gestuit door de bankencrisis en de recessie. 'Voor deze beleggers hebben we onze projecties verlaagd', schrijft McKinsey.

Volgens McKinsey kan het totale vermogen onder beheer van staatsfondsen uit olie-exporterende landen groeien van $ 5000 mrd eind vorig jaar tot $ 13.200 mrd in 2013. In een minder gunstig economisch scenario neemt het vermogen toe tot $ 8900 mrd.

Staatsfondsen uit Azië zullen hun vermogen zien toenemen van $ 4800 mrd eind vorig jaar, tot $ 8500 mrd in 2013 (of $ 7500 mrd in een slechter scenario).

Het vermogen dat onder beheer is bij hedgefondsen kan toenemen van $1400 mrd eind vorig jaar tot $2400 mrd in 2013. Private-equityhuizen kunnen hun beheerde vermogen zien groeien van $ 900 mrd tot $ 1200 mrd in 2013, of $ 1000 mrd in een slechter economisch scenario.

Stimuleringsprogramma's

McKinsey rekent met een scenario waarin de monetaire en budgettaire stimuleringsprogramma's van overheden werken en de wereldeconomie aan het einde van dit jaar weer zal groeien. In het minder gunstige scenario krimpt de wereldeconomie tot halverwege volgend jaar om vervolgens in een lager tempo te groeien.

De olieprijs waarmee McKinsey rekent loopt op tot $ 100 in 2013. In het minder gunstige scenario houdt McKinsey rekening met een olieprijs van $ 70 in 2013.

De vier groepen beleggers zijn allen geraakt door de crisis in 2008, zegt McKinsey. Maar hedgefondsen en private-equityhuizen zullen veel meer tijd nodig hebben om daarvan te herstellen dan staatsfondsen uit Azië en olielanden, denkt het adviesbureau.

 

Trefwoorden: McKinsey, strategisch adviesbureau, Midden-Oosten

Meer Strategy nieuws