McKinsey: Winst asset manager 25% lager

13 oktober 2009 Fondsnieuws

Asset managers zullen dit jaar gemiddeld 25 procent minder winst boeken. Dat stelt adviesbureau McKinsey in het 11th Asset Management Survey.

Volgens het managementadvieskantoor zal de cumulatieve operationele winst van de sector dalen tot om en nabij de 4,5 miljard euro, ondanks het herstel op de financiële markten.

De winst is dit en vorig jaar in totaal met 55 procent gedaald. Oorzaak is een sterke vermindering van het beheerde vermogen, terwijl beleggers daarnaast zijn overgestapt op producten met minder risico's.

Distributievergoeding

Bovendien worden fondshuizen ermee geconfronteerd dat de distributeurs, in casu de banken, tijdens de krediet- en financiële crisis klanten liever deposito's zagen nemen; niet alleen vanwege de marktrisico's, maar ook omdat zij daardoor hun eigen balansen konden versterken.

Fondshuizen worden er ook mee geconfronteerd dat distributeurs hogere distributievergoedingen verlangen. Hierdoor zouden de banken nu meer dan 60 procent van de opbrengst krijgen, stelt McKinsey.

Bonussen onder druk

De dalende inkomsten dwingen fondshuizen tot drastische kostenbesparingen. Vooral bonussen staan onder druk, stelt de managementconsultant. Vooral hierdoor hebben de Europese fondsaanbieders vorig jaar hun kosten met 4 procent weten te verminderen.

Een voorbeeld hiervan is Robeco, waar de top 200 de helft van zijn bonus heeft ingeleverd.

Ook wordt er minder aan marketing gedaan, terwijl ICT en andere backoffice-diensten veelal worden uitbesteed, zoals bij Robeco ook het geval was, Hierdoor zou nog eens 11 procent aan kosten bespaard kunnen worden.

 

Trefwoorden: McKinsey & Company, Asset Management Survey

Meer Strategy nieuws