Roland Berger: auto toeleveranciers in de min

29 maart 2010 Roland Berger

Toeleveranciers van de auto-industrie zagen hun rendement afnemen van 3% in 2008 naar 1,5% in 2009. De omzet daalde wereldwijd met zo'n 25%. Dat blijkt uit onderzoek van strategie en management adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants.

De afgelopen twee jaar moesten wereldwijd 340 toeleveranciers faillissement aanvragen. Het adviesbureau voorziet geen grote verbetering in 2010 en verwacht dat nog eens honderd bedrijven failliet zullen gaan.

"De vooruitzichten voor 2010 zijn niet rooskleurig", zegt René Seyger, partner van Roland Berger Nederland. "De markt herstelt zich langzaam, maar er zijn nog te veel financiële knelpunten. Veel partijen hebben te kampen met liquiditeitsproblemen door de lage marges. Daardoor kan vaak niet aan betalingsverplichtingen worden voldaan. De lage marges maken het moeilijk om een financiering te krijgen. Ook is de markt nu onaantrekkelijk voor strategische investeerders."

Vorig jaar adviseerde Roland Berger toeleveranciers om door middel van overnames hun marktaandeel te vergroten. Een overname- en fusiegolf is echter uitgebleven. "Het aantal overnames en fusies is zelfs lager dan in 2007. Opvallend gezien de grote hoeveelheid bedrijven die momenteel hun hoofd boven water proberen te houden", aldus Seyger.

 

Trefwoorden: Roland Berger Strategy Consultants, René Seyger, automotive

Meer Strategy nieuws