Roland Berger betrokken bij beste herstructurering '12

19 november 2012 Consultancy.nl

Vorige week werd de herstructurering van autoproducent NedCar verkozen tot ‘meest innovatieve en aansprekende herstructurering van het jaar’. NedCar COO Joost Govaarts ontving de ‘TFG Award 2012’ uit handen van de Turnaround Finance Group (TFG). NedCar werd door de jury geroemd om haar heldere strategie, constructieve aanpak en intensieve samenwerking tussen alle partijen en stakeholders. De autoproducent werd tijdens dit herstructureringsproces geadviseerd door Roland Berger Strategy Consultants en advocatenkantoor Houthoff Buruma.
 
Turnaround Finance Group (TFG) is een stichting dat meer dan 90 bedrijven actief op het gebied van turnaroud vertegenwoordigt. Eerdere winnaars van de TFG Awarrd waren PSV (2011) en Marlies Dekkers (2010).
 
NedCar herstructurering
NedCar kwam in de problemen nadat in februari 2012 bekend werd dat Mitsubishi de productie van auto's bij NedCar ging stoppen. De autoproducent ontwikkelde een nieuwe strategie, waarin onafhankelijkheid een belangrijke pijler vormde. Met hulp van het adviesbureau en advocatenkantoor NedCar slaagde het er in korte periode in om VDL als nieuwe aandeelhouder aan te trekken en BMW als eerste nieuwe klant. Begin oktober werd de redding van NedCar een feit. Vanaf medio 2014 gaat de Limburgse autofabriek Mini’s bouwen voor BMW.
 
Door de succesvolle herstructurering blijven de ruim 1.500 medewerkers van NedCar verzekerd van hun baan.
 
“NedCar heeft de herstructurering bijzonder goed aangepakt,” vertelt Marcel Windt, bestuurslid van de Turnaround Finance Group. “Vooral het feit dat er zo veel stakeholders in binnen- en buitenland bij NedCar betrokken zijn, maakte dit traject tot een serieuze uitdaging.” NedCar COO Govaarts bevestigt: “We zijn de afgelopen maanden als team dag en nacht bezig geweest om alle partijen aan boord te trekken en te houden.”
 
Roland Berger
Roland Berger adviserde NedCar met onder meer strategisch- en herstructureringsadvies. René Seyger, partner bij het strategy consulting kantoor: “Door vanaf de start een heldere strategie te kiezen en gedurende het proces scherp te letten op de behoeften van elke individuele stakeholder, is de deal uiteindelijk een succes geworden. De constructieve houding van VDL, BMW en de Nederlandse overheid, maar ook het vertrouwen van de werknemers en de standvastigheid van het NedCar management zijn belangrijke succesfactoren geweest”.

Meer Strategy nieuws