Roland Berger: veel aanbod elektrische voertuigen

8 oktober 2010 Roland Berger Strategy Consultants

Meer dan twintig Europese autofabrikanten hebben interesse om elektrische voertuigen te leveren aan het Nederlandse inkoopconsortium voor elektrische auto's DC-TEC. Dat heeft adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants bekendgemaakt.

Alleen door vraag creëer je aanbod

DC Tec is opgericht om voor een groep Nederlandse organisaties een openbare aanbesteding te doen voor een volledig elektrisch wagenpark, om zo elektrisch rijden in Nederland een zet te geven. Dit onder het motto 'alleen door vraag creëer je aanbod'. "Er worden al wel elektrische auto's geleverd, maar in Nederland zijn ze nog onvoldoende beschikbaar", zegt consultant Casper Veenman van Roland Berger, dat het initiatief ondersteund. Het gaat hier in principe om volledig elektrische wagens, dus niet de bekende hybride Toyota Prius of Honda Civic Hybrid. Of om auto's waarbij de benzinemotor is vervangen door een elektrische. "Bij zo'n omgebouwde auto benut je de wagen niet efficiënt", zegt Veenman. "Want vaak gaat het gewicht van de auto hierdoor omhoog, waardoor de actieradius weer lager wordt."

3000 elektrische auto's

Het Dutch Consortium for the Tender of Electric Cars (DC-TEC) wil ongeveer drieduizend elektrische auto's aanschaffen voor het wagenpark van Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties. Tot nu toe hebben zich ruim dertig bedrijven bij het consortium aangesloten (onder meer ABN Amro, ING, TNT, BAM, Eneco en de Staat der Nederlanden) die in totaal 2,200 elektrische auto's gaan afnemen.

Is onze infrastructuur er klaar voor?

De ontwikkeling van elektrisch rijden zit wereldwijd in een versnelling, constateert Veenman. "Wij denken dat het grootste deel van de aanbieders wereldwijd binnen twee jaar een elektrische variant op de markt heeft." Maar ligt het magere aanbod in ons land niet gewoon aan een gebrek aan infrastructuur? "Natuurlijk heb je, als écht iedereen elektrisch gaat rijden, extra capaciteit nodig", zegt Veenman. "Maar als we met een paar duizend auto's beginnen, kan ons elektriciteitsnet dat prima aan. Daarvoor zijn er nu al voldoende oplaadpunten. En daarom zijn we ook met bedrijven begonnen. Die weten precies waar hun voertuigen zijn en wanneer ze moeten worden opgeladen. Mochten er toch onvoldoende laadpunten zijn, dan kun je er altijd een op het parkeerterrein aanleggen."

Over DC-TEC

DC-TEC werd in mei opgericht als stichting om een openbare aanbesteding uit te schrijven voor de aanschaf van elektrische voertuigen. Het Nederlandse inkoopconsortium voor elektrische auto's DC-TEC is een van de grootste Europese initiatieven voor de grootschalige introductie van elektrische auto. 

Meer Strategy nieuws