'The Bid' Roland Berger: Nieuwe toekomst VDL NedCar

10 april 2014 Consultancy.nl

Roland Berger Business Course geeft studenten kijkje in het spannendste onderhandelingstraject van de afgelopen jaren.

Van 14 t/m 17 mei organiseert Roland Berger Strategy Consultants de Business Course ‘The Bid’. ‘The Bid’ geeft studenten een kijkje in het spannendste onderhandelingstraject van de afgelopen jaren. Tijdens het evenement maken studenten kennis met strategie consulting en krijgen daarnaast de mogelijkheid om te werken aan een van de meest aansprekende real-life consultancy-cases van de afgelopen jaren: een nieuwe toekomst voor VDL NedCar.

Roland Berger werd in 1963 opgericht in Duitsland en groeide de afgelopen decennia uit naar een toppositie binnen de wereldwijde strategie consulting markt. In Nederland heeft Roland Berger zo’n 80 consultants werkzaam vanuit het kantoor op de Zuidas in Amsterdam.

Roland Berger - The Bid

NedCar
Begin 2012 werd bekend dat de Nederlandse autofabrikant NedCar in Born, ruim 45 jaar nadat de eerste DAF 44 er van de band rolde, in continuïteitsproblemen was geraakt. De reden: afnemer Mitsubishi gaf de voorkeur aan het verplaatsen van de productie van de Outlander naar een andere fabriek. Voor de Nederlandse automotive industrie en de regionale werkgelegenheid was het vooruitzicht een ramp: ruim 1.500 mensen dreigden hun baan te verliezen en bovendien zouden veel autoleveranciers te maken krijgen met een forse uitval in de vraag naar hun producten.

Om een nieuwe toekomst voor NedCar te creëren besloot het management wereldwijd op zoek te gaan naar alternatieve mogelijkheden om de fabriek te vullen, zowel in de automobielindustrie als daarbuiten. Roland Berger werd ingeschakeld om deze zoektocht te begeleiden. Gedurende de zoektocht bleek dat ook in de automobielindustrie nieuwe contracten vergeven gingen worden. Een simultane aftocht, herstructurering en opbouw waren noodzakelijk voor een nieuwe toekomst. De belangen van alle spelers moesten op elkaar afgestemd worden en voor ieder tot voordeel leiden.

In oktober 2012 werd het verlossende nieuws bekend gemaakt. NedCar was gered, door VDL en BMW. Vanaf medio 2012 ging de Limburgse autofabriek Mini’s bouwen voor het Duitse automotive bedrijf. Later dat jaar werd het project benoemd tot de meest innovatieve en aansprekende herstructurering van het jaar door de Turnaround Finance Group (TFG), een netwerkorganisatie waarbij alle belangrijke herstructureerders aangesloten zijn. “De herstructurering van NedCar was een van de meest high-impact projecten van de afgelopen jaren binnen de Nederlandse automotive sector", aldus René Seyger, destijds verantwoordelijk partner voor het project.

The Bid

In de Business Course ‘The Bid’ verplaatsen studenten zich in de positie van Roland Berger consultants die deel uitmaakten van het team. Onder leiding van Alexander Belderok, de partner verantwoordelijk voor Recruiting binnen Roland Berger Amsterdam, worden studenten uitgedaagd om een heldere strategie te ontwikkelen en deze te vertalen naar een overtuigend bod. Vervolgens moeten studenten harde onderhandelingen voeren met potentiele kopers. Het team dat uiteindelijk de deal binnenhaalt wint de Business Course! "Voor studenten is het een unieke kans om de dynamiek op het snijvlak van strategie consulting, herstructurering en fusies & overnames te begrijpen”, aldus Alexander Belderok.

Deelnemen?

Meer weten over The Bid? Lees ook de ervaringen van Coen Sandberg en Yvan van Dam, consultants bij Roland Berger en deelnemers van eerdere business courses. Zie het evenement The Bid voor mogelijkheden om deel te nemen.

Meer Strategy nieuws