Voormalig Bain CEO Mitt Romney verliest verkiezingen

7 november 2012 Consultancy.nl

Het is Mitt Romney, de voormalige CEO van strategisch adviesbureu Bain & Company, niet gelukt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen. En dus blijft de huidige Amerikaanse president Barack Obama de komende vier jaar in het Witte Huis.

Mitt Romney: voormalig Bain & Company CEO
In augustus vorig jaar stelde Mitt Romney zichzelf kandidaat voor Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012. “Ik denk dat ik de juiste kandidaat ben voor de presidentsverkiezingen. Mede omdat ik ruim 25 jaar in de private sector heb gewerkt en omdat ik weet hoe de economie werkt” zei Romney destijds over zijn kandidatuur. Romney begon zijn loopbaan bij The Boston Consulting Group, maar na een aantal jaar bij BCG maakte Romney de overstap naar aartsrivaal Bain & Company.

In jaren '80 richtte hij samen met diverse Bain partners investeringsmaatschappij Bain Capital op, wat uitgroeide tot één van de meest succesvolle private equityfondsen ter wereld. In 1991 werd hij benoemd tot Chief Executive Officer (CEO) van Bain, een positie die hij bekleedde tot 1999. Tijdens zijn voorzitterschap was hij in de begin jaren negentig verantwoordelijk voor de turnaround van het adviesbureau - Bain stond op de rand van failliesement.

Mitt Romney - Bain & Company CEO

Het verleden van Mitt Romney bij Bain Capital kreeg tijdens de verkiezingsrace massale (met name negatieve) aandacht in de media. Doordat journalisten in veel gevallen de twee bedrijven - Bain & Company en Bain Capital – door elkaar haalden besloot Bain & Company om begin dit jaar een communiqué en een Q&A uit te sturen om de relatie tussen Romney en de bedrijven te verduidelijken.

Romney erkent verlies
Even voor 7.00 uur (Nederlandse tijd) erkende Mitt Romney zijn nederlaag. Ondanks het feit dat beide kandidaten 49% van de stemmen hadden behaald, scoorde Obama beter in de zogenaamde ‘swing-states’ waardoor hij meer kiesmannen overhield dan de Republikein. Romney betrad het podium in Boston voor een speech waarin hij zijn rivaal feliciteerde met diens overwinning en de hoop uitsprak dat Obama succesvol zal zijn in zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten.

Meer Strategy nieuws