Strategy Consulting Landschap

De wereldwijde strategy consulting markt wordt gedomineerd door een kleine groep strategische adviesbureaus. In 2002 hadden de 20 grootste strategy consulting adviesbureaus een markt aandeel van 49%. In 2008 was het marktaandeel van SCA's gestegen tot maar liefst 69%. De verwachting van analisten is dat de wereldwijde strategy markt over de komende jaren verder zal consolideren.

Een overzicht van de huidige staat van het strategy consulting landschap:

Strategy Consulting Landschap

De bubble chart hierboven positioneert adviesbureaus die actief zijn binnen strategy consulting (SCA’s MSA’s en ITA’s; lees meer in strategy branche) op twee assen. De Y-as presenteert de “Strategic Capabilities” van adviesbureaus, op het gebied van kwaliteit, ervaring en de breedte & diepte van het dienstenaanbod. Hoe hoger een firma gepositioneerd is hoe beter haar strategic capabilities. De X-as laat de groei van adviesbureaus zien (zie hier voor details). Tot slot geeft de grootte van een bubble de grootte weer van een organisatie wat betreft wereldwijde omzet.

Strategic Capabilities

De traditionele strategy consultants, McKinsey, Boston Consulting Group en Bain, zijn de ‘leiders’ in Strategic Capabilities. Alleen A.T. Kearney en Deloitte worden ook door Kennedy beschouwd als een 'vanguard' strategic consultancy (adviesbureaus met ‘top-class’ strategic capabilities). Monitor, Booz & Company en Roland Berger zitten net onder de vanguard.

Grootte en groei

De top vijf wereldwijde adviesbureaus die strategy consulting diensten aanbieden zijn: McKinsey, Deloitte, Boston Consulting Group, Bain en Accenture. Roland Berger, één van de kleinste van de de traditionele SCA’s, heeft de hoogste groei en wordt geacht in de komende jaren een serieuze concurrent van A.T. Kearney en Booz & Company te worden wat grootte betreft.

Opvallend is de hoge groei van Deloitte (18%): sinds 2004 heeft Deloitte in rap tempo haar strategie divisie opgebouwd door fusies & overnames en grootschalige recruitment. Adviesbureaus zoals Ernst & Young, KPMG, IBM en PwC hebben groeipercentages die hoger liggen dan het marktgemiddelde doordat ze hun strategie divisies herbouwen (gedivesteerd of gedownsized na de Enron affaire). 

Bovenstaande analyse is gebaseerd op de meest recente informatie van Kennedy (2008).


Bron: Analyse StrategyConsulting.nl, Kennedy Information