Wat is Strategy Consulting?

Strategy consulting, vaak ook aangeduid als strategie consulting, boardroom consulting, CxO consulting of strategic management consulting, is één van de meest populaire en prestigieuze sectoren binnen consultancy. Hoewel strategy consulting, technisch gezien deel uitmaakt van het management consulting segment, zijn er een aantal specifieke factoren waarin strategy consulting zich onderscheidt.

Strategy Consulting Breakdown

Klanten zijn CXO’s en strategisch management

Klanten huren strategy consultants in om hen te adviseren over strategische beslissingen. Aangezien CxO’s en Strategic Management beide verantwoordelijk zijn voor strategische kwesties, zijn zij beide de typische opdrachtgevers van strategy bureaus. Management-, financial advisory- en IT/ICT consultants bieden over het algemeen (ook) diensten aan opdrachtgevers op tactisch niveau van de klant.

Strategy consulting: vij type diensten

Strategy consulting kan worden onderverdeeld in vijf type diensten: Corporate Strategy, Fusies & Overnames, Organisational Strategy, Customer Strategy en IT/ICT Strategy. Elk type dienst omvat diverse service offerings. Lees meer in de rubriek “Vakgebieden".

Kerntaken van een strategy consultant: strategisch advies

De kerntaken van strategy consultants bestaan uit de volgende punten:

Strategy Consulting Tasks


Strategy consultants richten zich op ‘strategic advisory': zij creëren een (fact-based) analyse, trekken conclusies en geven aan de hand daarvan aanbevelingen aan het MT. De uitvoering van de strategie – ‘strategic execution’ - wordt over het algemeen door andere consultants begeleid. In sommige gevallen kunnen strategy consultants ook betrokken zijn bij de initiële fase(n) van de executie.


Bron: StrategyConsulting.nl